V.  Kőrösi Möggyfesztivál

Helyszín: Nagykőrös, Cifrakert (Ceglédi u. 21.)

Időpont: 2018. június 22-23. péntek-szombat

 

 

Egyediség, településfejlesztés

Célul tűztük ki a rendezvény egyedi jellegének megalapozását, a szellemi kötödést és Nagykőrös fejlesztését. Az egyik fontos további cél a helyi tradíciók, hagyományok ápolása, azok megismertetése, átadása a színpadi produkciók, a művészeti csoportok bemutatói, gasztronómiai programok és egyéb kiegészítő programok által. Másik célkitűzésünk a helyi és a más településekről idelátogató közönség számára minőségi szórakoztatás nyújtása, közösségépítő programok által. A rendezvény egyediségét az adja, hogy a méltatlanul elfeledett gyümölcsöt, a meggyet helyezi a középpontba és jeleníti meg azt az elkészített ételeken, italokon és a hagyományok felelevenítésén keresztül.

Fontos célja a fesztiválnak az egyedi, sajátos magyar alkotás, termék bemutatása, hogy felhívjuk a figyelmet a kőrösi, illetve a nemzeti értékeinkre. A programjaink között szerepelnek étel- és italbemutatók, frissen facsart meggylé készítése, a helyi és környékbeli kertészetek kiállításai. Mindezen tevékenységekbe bevonjuk a határon túli magyar vendégeket, delegációkat is. A kirakodóvásárban a magyar népművészet termékei, tárgyai jelennek meg, erősen és több szálon kötődünk a helyi sajátosságokhoz és hagyományokhoz. A színpadi programokban megjelennek a helyi művészeti csoportok és a civil szervezetek is tevékenyen bekapcsolódnak a programba. A helyi éttermek a fesztivál teljes ideje alatt meggyes ételeket szerepeltetnek majd az étlapjukon. A fesztivál tudatosan részt vállal a település vonzerejének erősítésében, hiszen a  rendezvény területe a város egyik frekventált helyén, a belvárosi Deák és Szabadság tereken van. Szeretnénk, ha a rendezvény sikerén felbuzdulva a helyi kistermelők újra belevágjanak a kőrösi meggy termesztésébe, célunk, hogy mindezen folyamatoknak egyfajta gerjesztője, elősegítője lehessen a fesztivál.

 

Szakmai felépítés

Felvettük a kapcsolatot az albertirsai Mirelite Mirsa Zrt-vel, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatásintézettel, a Nagykőrösi Konzerv Kft. üzemével, amely „Kőrösi meggylé” néven a rendezvény tiszteletére 0,2 l-es dobozos ivólevet hoz majd forgalomba. Ezen a meggy ünnepen Nagykőrös meggyből készület ételek és italok kóstolójával, kulturális és gyermek programokkal várja látogatóit az II. Kőrösi Meggyfesztiválon. A rendezvény két részből áll, egy szakmai programból és egy a nagyközönségnek szánt gasztronómiai programpontokból, amelyben elférnek egymás mellett a színpadi programok és a főzőverseny is. A rendezvényre főleg kistermelőket várunk, akik bemutathatják a termékeiket, természetesen térítésmentesen, helypénzt a meggyel foglalkozó vállalkozásoktól nem kérünk. Emellett nem maradhatnak el a meggysörösök, meggyborosok, meggy-, illetve a gyümölcspárlatokkal foglalkozó vállalkozások kitelepülése sem. Rendezett, egységes faházakba várjuk a kitelepülőket a város szívében lévő Deák téren. 

 

Délelőtti gasztronómia, főzőverseny

A szombat délelőtt fő programpontja a főzőverseny, amikor több kategóriában lehet majd indulni mindennel ami a meggyhez kapcsolódik. Lehet meggybefőttet, meggylekvárt, meggyes palacsintát, meggyes pitét, meggyes rétest sütni. Egy másik kategóriában, pedig a házi meggybort, meggypálinkát, meggysört termelő vállalkozásokat fogjuk pontozni. Emellett a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete és a Gasztronómiai Fesztiválok Egyesülete felvállalta a rendezvény zsűrielnöki feladatait. Emellett természetesen a nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola sütő-cukrász munkaközösség vezetője is részt vállal a zsűrizési folyamatokban. A kategóriák között van a „Polgármesteri különdíj” is, amelyet polgármester úr annak a csapatnak ad majd, amelyik étel számára a legízletesebb lesz.